Silver - Classic IPA

Silver is in zijn voorkomen blijven hangen de in de 19de eeuw. Gelukkig heeft hij uit deze eeuw ook het recept weten te bemachtigen dat gebrouwen werd toen de India Pale Ale, IPA, verscheept werd tussen de UK en India. Door een lichte afwijking in één van zijn ogen heeft hij echter een grotere hoeveelheid hop overgenomen. Dit bleek na het proeven absoluut geen probleem te zijn!

Hoe smaakt het!

De hoofdrol in dit bier is weggelegd voor een mooie gebalanceerde bitterheid die zeker aanwezig is maar niet overheerst. In vergelijking met een dubbele IPA heeft dit bier niet de heftige fruit explosie, is wel goed door te drinken!

Kleur

De kleur van dit bier is te vergelijken met een zonsondergang aan het strand. Er zit een gloed van oranje in het bier maar de hoofdtinten zijn helder geel. De schuimkraag op dit bier is vol, strak en nagenoeg wit.

Geur

De geur van dit bier is verrassend zacht terwijl de body van hop tonen anders doen vermoeden. Wat opvalt bij het ruiken aan deze IPA is een licht zoetje, dit verraad dat naast de bitterheid we te maken hebben met een doordrinker.

Smaak

Onze Ghoplin heeft dit bier een vriendelijk karakter gegeven zonder karakteristieke bittere tonen van een IPA te verliezen. Bitter en zoet zijn goed in balans en maken dit een serieuze maar ook laagdrempelige IPA.

Inspiratie

Brouwerij Ghoplin zou waarschijnlijk niet zijn opgericht als er geen India Pale Ale’s op de wereld waren. Vanuit een liefde voor de fruit en hop aroma’s is het idee geboren om zelf een IPA te brouwen; de rest is geschiedenis.

Seizoen

Een IPA is eigenlijk in elk seizoen goed te drinken, onze voorkeur gaat uit naar de wat warmere maanden. Ghoplin Silver is een goede doordrinker en hiermee extra lekker op een zonnig gezellig gevuld terras.

Type bier

De IPA komt uit de Pale Ale familie en is qua populariteit terrein aan het winnen. Een IPA is veel aromatischer dan bijvoorbeeld pils. Dit komt door de grote hoeveelheden, veelal Amerikaanse, hop.

Wist je dat

IPA staat voor India Pale Ale en komt oorspronkelijk uit Engeland. Gebrouwen in de 19de eeuw en bedoeld voor de export naar India, de extra hop zorgt voor een langere houdbaarheid.

Food pairing

Zoute en zure smaken gaan goed samen met deze IPA. Denk aan snacks dit deze smaken vanuit de basis combineren zoals geroosterde pinda’s, gerookte worst en ‘salt & vinegar’ chips.

Soorten hop

Soorten mout

Introductie

IBU (bitterheid)

EBC (kleur)